Monday, January 31, 2011

~titik permulaan~

perkongsian kali ini adalah tentang sebuah permulaan ke arah perubahan diri yang lebih baik

perubahan itu perlu. mengapa?untuk memastikan diri kita ini sentiasa meningkat naik dan tidak terus berada dalam zon selesa untuk satu tempoh yang lama. matlamat kita adalah supaya iman di hati sentiasa tertingkat tiap hari, tetapi kita manusia biasa, pasti ada pasang surutnya. kejap naik kejap turun. ada masa rajin sangat buat qiam, tiba-tiba rasa berat sangat nak bangun malam. hati yang peka terhadap perubahan diri tidak akan biar iman itu semakin jatuh tetapi sentiasa berusaha dan berfikir bagaimana untuk istiqamah dalam sesuatu amal yang kita lakukan. pabila iman merudum jatuh, kita akan berusaha untuk meningkat ia kembali dan peningkatan itu akan lebih hebat dari sebelumnya. contohnya, mungkin dulu kita sekadar baca Quran, 2 muka surat sehari, tapi sekarang dah boleh istiqamah 10 muka surat sehari, alhamdulillah. amal yang dilakukan perlu berterusan hingga wujud kebiasaan dan terasa sayang untuk ditinggalkan.

permulaan ke arah perubahan diri itu tidak ana nafikan bermula dengan paksaan pada diri. paksaan yang datang dari hati. seorang pelajar itu tidak akan boleh menyiapkan tugasan-tugasan yang diberikan pensyarah dengan hanya bergoyang kaki minum kopi. seorang suri rumah itu tidak akan mampu mengemas rumah jika sentiasa diulit mimpi. pabila datang situasi yang menuntut paksaan barulah hadir keingingan untuk menyelesaikan tugasan, tetapi keterpaksaan ini harus ada pada peringkat permulaan dan bukan sepanjang kehidupan! bila dah dekat due date, baru nak buat assignment. bila bersepah rumah baru nak kemas. bukan.bukan.bukan. keterpaksaan itu perlu hadir di peringkat permulaan hingga ia menjadi satu kebiasaan. 

bangkit dari tidur untuk solat subuh adalah cabaran terbesar dalam diri seorang mukmin, apa tidaknya, bangkit ketika diri sedang lena diselimuti dengan bayu angin yang sejuk~sungguh mencabar. ada satu ungkapan ana pernah dengar dimana 'seorang mukmin yang bangun ketika azan Subuh adalah seorang mukmin yang lalai. seorang mukmin harus bangun mempersiapkan diri sebelum azan Subuh.' pada peringkat permulaan kita akan rasa 'terpaksa' bangun awal, tetapi percayalah pabila sudah menjadi kebiasaan, hati akan menjadi ikhlas dan diri akan menjadi semakin ringan untuk beribadah kepadaNya.insyaAllah

permulaan memiliki sebuah blog sesuatu yang amat memeningkan, kerna banyak yang diri ini tidak tahu. insyaAllah dengan masa dan usaha, diri ini akan meningkat naik sikit demi sikit. masih dalam tempoh percubaan dan maaf atas sebaran kekurangan :)

kejayaan tidak akan datang tanpa sebuah permulaan.

orang yang berjaya ialah mereka yang memaksa dirinya untuk berubah.
orang yang gagal hanya berubah apabila terpaksa.

moga kita semua menjadi golongan yang pertama, sentiasa mengharap kejayaan di dunia dan diakhirat
insyaAllah
amin ya Rabbi~

No comments:

Post a Comment