Tuesday, June 14, 2011

~I love you forever!~

Allah is always forever number one in our heart insyaAllah~picture by this-is-the-life2905 of deviantart~

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang~

bercinta dengan cara yang Allah cintai,pasti membuahkan bahagia
bercinta dengan cara yang Allah murkai pasti mengundang sengsara
menodai cinta suci dengan maksiat dan nafsu diri, pasti mengundang kecewa
menodai cinta Ilahi dengan kehendak diri pasti mengundang penyesalan hingga ke hujung nyawa


*******
Cinta, cinta, cinta, bila berbicara bab cinta ini, memang tidak akan pernah habis, memang tidak akan pernah memuaskan hati bagi pencari tegar cinta sejati, cinta sesama makhluk di muka bumi, fitrah manusia sememangnya ingin mencintai dan dicintai tetapi manusia kini bukan hanya bercinta, tetapi menambah dosa dan merasa seronok sekali.


Sedikit pun tiada rasa malu, sedikit pun tiada rasa jijik, sedikit pun tiada rasa berdosa dengan Ilahi ,kerana pabila seseorang itu sedang di amuk cinta, akal tidak berguna lagi, nafsu yang memandu diri, memenuhi kehendaknya hingga tidakkan pernah merasa puas dan akan melakukannya berulang kali.


'Aku tak boleh tinggalkan dia, aku sayang sangat dekat dia, dia macam nyawa aku!'
'aku..dah buktikan cinta aku pada dia, sekarang ni, aku dah jadi milik dia'
'sayang..I love you so much, jom dating?abang rindulah'
'papa, sampai hati papa tinggalkan mama!apa yang kurang kat diri mama?semuanya mama dah bagi kat papa!'
'hensemnya pelajar baru tu, dah la smart, tinggi, kemas, bijak, pakej lengkap!terbaik ni takleh lepasan peluang!'
'awak, saya ada tulis surat khas buat awak, nanti baca k *tersipu-sipu..berlalu pergi*'


*************


Cinta, dikalangan remaja, para belia masa kini, itulah topik terhangat bermula dari peringkat sekolah hinggalah ke universiti. ramai yang berebut, bergaduh sebab seorang perempuan, yang perempuan bergaduh bertarik rambut kerana seorang lelaki 'dia aku punya lah! yang kau sibuk nak rampas dia tu kenapa?!macam dah tak ada lelaki lain dalam dunia ni ko nak amik!' *wrestling diteruskan*.


Bagi remaja, tak boleh nak hidup tanpa cinta ni, macam satu kekosongan dalam jiwa, tak ada teman nak berkongsi, tak ada sesiapa yang memahami, semua orang ada cinta sendiri, ada boyfriend nak bawa jalan-jalan, ada teman nak bermesra, sampai rasa dunia yang punya.


bercouple, berdating, bermesraan, bergelak-ketawa, bermanja-manjaan dan semua yang seangkatan dengannya, boleh dilakukan dengan suami atau isteri sahaja. Ooops..tak terhad kepada itu, selain itu ia boleh juga dilakukan bersama ahli keluarga, sahabat yang sama jantina serta adik/kakak/abang angkat yang sama jantina dengan kita. jika lelaki, berkasih sayanglah dengan sesama lelaki, jika perempuan, berkasih sayanglah sesama perempuan, berkasih sayang dalam konteks ini bukan bermaksud berkasih sayang sampai melakukan hubungan sejenis,tidak.tidak.tidak. tetapi saling berkasih sayang kerana Ilahi, saling memperingati dan berjuang demi menegakkan Islam yang dicintai.

Renung sejenak...Cuba kita renung-renungkan balik, berkasih sayang yang dibenarkan dalam Islam adalah amat amat luas, tetapi manusia lebih cenderung memilih untuk bercinta dengan cara yang tidak Allah sukai, dengan cara bercinta dengan pasangan yang tidak halal buat diri, kalau kita tengok senarai untuk cinta yang halal, banyak sangat yang dibenarkan Islam, tetapi yang satu itu jugalah yang kita selalu lihat orang buat. Bermesra ditempat awam, lebih dasyat, bertudung dan berpimpinan tangan di khalayak umum, lebih dasyat, sampai ke hotel untuk memenuhi kehendak nafsu. nauzubillah.


Jika benar cinta, berkahwinlah, bernikahlah dengan pasangan itu, dari berdating, keluar berdua-duaan, berpimpinan tangan, merenung sesama sendiri dan saling berhubung dengan pelbagai kemudahan teknologi masa kini.


Sms, phone call, Yahoo Messanger, Facebook, email, twitter,skype dan pelbagai cara lagi. 
Adakah ini yang dikatakan bercinta sampai ke syurga?
atau 
ini yang dikatakan bercinta untuk berseronok sementara dan kemudian berakhir di neraka?


"Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk" (Surah Al-Israa ayat 32).


Allah dan larang kita untuk mendekati, belum buat lagi, segala medium yang membuatkan kita semakin menghampiri zina adalah tidak dibenarkan dalam Islam.


Dari Abu Hurairah r.a katanya, Nabi S.A.W bersabda :
"Sesungguhnya Allah Ta'ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah dengan memandang. Zina lidah ialah dengan berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat, sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menurti"
Cuba kita fikirkan...


Jika asas percintaan itu rapuh, bukan berlandaskan syariat, bukan bercinta dengan cara yang Allah cintai, mungkinkah untuk kita mempunyai mahligai bahagia idaman tiap insan yang kekal bahagia hingga ke akhirat nanti? tepuk dada tanya iman, Cuba kita renungkan sebentar erti cinta yang sebenar.


Kita dan pasangan kita itu, ada satu kuasa yang mencampakkan rasa kasih sayang, menumbuhkan benih cinta dalam hati kita, siapa? siapa? siapa?


ALLAH S.W.T.


Allah Maha Tahu tentang perihal diri kita serta pasangan kita, DIA Maha Mengetahui tentang kesukaan, kelemahan diri kita dan pasangan kita, DIA sentiasa memerhati dan pasti akan memberikan yang terbaik buat kita, DIA pasti akan mempertemukan kita dengan orang yang bersefahaman dengan kita.

tetapi...


Mengapa Dia tidak kita cintai sepenuh hati? Mengapa kita tidak mahu mendekatkan diri pada Ilahi? Mengapa Dia kita belakangi dan pasangan kita, kita dahului? Mengapa tidak kita mengharap pertolongan Ilahi, yang memegang tiap hati di muka bumi, Mengapa tidak kita MENJAGA ALLAH? mengapa kita hanya menjaga pasangan kita? mengapa??!


kerana..


Nafsu dah menerajai hati, rasional akal ditolak tepi, balasan di akhirat dipandang sepi, nikmat duniawi dijunjung tinggi, semuanya bangga melanggar perintah Ilahi~


Allah Maha mengetahui bahawa cinta itu fitrah manusia, maka bernikahlah, jika tiada perancangan untuk berkahwin atau mendirikan rumah tangga dalam masa terdekat, elakkanlah berhubung dengan orang yang kita cintai itu. Jika benar cinta, pasti mahu sampai ke syurga, bukan berseronok sementara dan berakhir di neraka. 


Kita perlu ingat, orang yang kita cintai itu BUKANLAH MATLAMAT dalam usaha kita menggapai cinta Ilahi, orang yang kita cintai itu, hanya salah satu medium yang Allah berikan buat kita untuk mendekatkan diri kita padaNya. Jika berpisah dengan pasangan kita, kita tidak sepatutnya sedih kerana Allah sentiasa menyediakan medium yang lain untuk kita menghampiriNya dan pasti Allah akan menggantikan dengan sesorang yang lebih baik dari pasangan yang berpisah dengan kita.


mencari redha Ilahi adalah MATLAMAT UTAMA kita.


Cintailah Allah dengan sesungguh-sungguh cinta
Taatilah perintahNya dan tinggalkanlah segala laranganNya
Jangan berlagak sombong di dunia
Kelak merasa kerdil diri sebagai seorang hamba di akhirat sana


sekadar satu perkongsian buat diri agar tidak melakukan perkara yang Allah tidak sukai.


mari kita sama-sama muhasabah diri kembali~


~JAGALAH ALLAH, dan ALLAH PASTI MENJAGAMU~

6 comments:

 1. saya masih berfikir...berapa ramai insan yang seperti ini...

  Entry Terbaru Saya... WEB MALAYSIA DIGODAM

  ReplyDelete
 2. @muz
  insyaALlah masih ramai insan yang masih mengikut syariat dan mahu bercinta dengan cara yang Allah cinta~

  ReplyDelete
 3. @adil
  my dear cuzin

  thank u for ur support :)
  really appreciate it ^_^

  may Allah bless us insyaAllah~

  ReplyDelete
 4. insyaALLAH...mncari cinta pertama iaitu cintakn ALLAH...akn hdir cinta seterusnya...^_^

  ReplyDelete