Thursday, February 24, 2011

~marah membawa kehancuran diri~amarah
amat bahaya
penghancur dunia
tajamnya menghiris hati
lukanya parah sukar diubati

gantinya dengan menahan diri
sabar dan beristighfar mengingati Ilahi
jangan biar amarah menguasai diri
kelak hati kita akan mati

sifat marah ini memang ada dalam diri setiap manusia, pabila kita marah, kita tidak akan sedar dan tidak akan mampu mengawal patah bicara yang keluar dari mulut kita, kita akan biar nafsu dan syaitan memainkan peranannya, tanpa kita sedar, kita telah berjaya membiarkan syaitan mempergunakan kita. tanpa kita sedar kita telah melukai hati orang-orang yang kita sayangi dengan memarahi mereka. amarah ini sangat merbahaya, kerna pabila hati orang yang dimarahi itu terguris, lukanya amat dalam, walaupun sembuh, parutnya kekal buat selamanya. 

amarah ini cermin peribadi kita, bagaimana kemampuan kita mengawal emosi pabila ditekan dalam situasi di luar kawalan. bagaimana kita mengawal gelojak hati yang tidak mampu lagi bertenang pabila berdepan dengan situasi yang amat tegang. kita tidak pernah suka dimarahi, begitu juga dengan insan lain. caci nista yang kita lontarkan sewaktu kita marah amat menyakitkan hati insan-insan yang mendengarnya.

kawallah amarah kita sebaiknya, jangan sesekali biar amarah menguasai kita, kelak kita menyesal dan tidak mampu memutar kembali waktu kepada asal. tidak rugi walau sedikit pun kita bersabar, mengadulah pada Allah kerna Allah pendengar terbaik, sentiasa dekat dengan hambaNya
kawallah amarah sebaiknya
usahalah mendidik diri dengan kesabaran dan ketabahan, semua itu memerlukan usaha yang berterusan
moga Allah memberi kita kekuatan 
insyaAllah
amin~

No comments:

Post a Comment